Annons:
Etikett14-bruks
Läst 6887 ggr
Cattis
2008-12-01 05:22

Körsportkonferens Täby 2008

Svenska Ridsportförbundet arrangerade Framtidskonferens gällande den klassiska körsporten, I Täby Park Hotell den 22-23 november 2008. Konferensens mål var "Att få ett underlag för strategiska beslut för att utveckla körsporten, som bygger på de aktivas erfarenheter, kunskaper idéer och önskemål."

Denna artikel är skriven av Ulrika Gindemo - UG här på forumet. Tack! / Cattis

46 deltagare från hela Sverige kom med bil, båt och/eller flyg för att diskutera TR, tävling, kuskringen, sammarbete, framtidsvisioner och mycket annat. Jag kom dit i egenskap av vice ordförande för Körsektionen Eskilstuna och shetlandsponnykusk.

Konferensens mål var "Att få ett underlag för strategiska beslut för att utveckla körsporten, som bygger på de aktivas erfarenheter, kunskaper idéer och önskemål."

SvRF:s Körkommité fanns på plats och höll i trådarna: (både nya och "gamla" eldsjälar)
Sven Erik Peterson (ordf)
Dan Henriksson (vice ordf, nat tävlingsansv)
Jill Isebark (sekreterare/ekonomi)
Gunilla Sjölén (zonledare Söder)
Göran Heybroek (zonledare Väster)
Per Karlsson (zonledare Öst-Mellan)
Rolf Hedquist (zonledare Norr)
Mats Eriksson (kansliet)

Lördagen inleddes med lunch på hotellet för att sedan följas av samling, presentationer av kommitén, mål, organisation, uppdrag, fakta och sist men inte minst inledning av grupparbeten. De valbara grupperna var ungdom, handikapp, sammarbete, tävlingsreglemente och tävlig. Diskussionerna pågick hela eftermiddagen till 19:00, då följde redovisningar och sedan serverades middag klockan åtta. Söndag morgon skiftade vi diskussionsgrupper och jag bytte från "samarbete över gränserna" till "tävlingsfrågor". Allt protokollfördes och massor av idéer, synpunkter, visioner och praktiska förslag framkom. Dagen avslutades med gemensam lunch och sedan åkte vi hem genom snöovädret.

Jag sammanfattar här lite av den (enligt mig) viktigaste informationen:

# Sverige är nästan det enda landet i världen som tillåter tävlandet av ponnyer med mankhöjd under 108 cm. Många länder i Europa har över huvud taget inte klasser för ponnyer under 120, utan hänvisar till rasföreningarnas aktiviteter. Körkommitén har inga planer på att FEI-anpassa sig och införa dessa krav i Sverige. Många är de shettisekipage som stått som totalvinnare över häst- och ponnyklass på svenska körtävlingar. Eva Kolmodin-Weijmar har bl.a vunnit SM med sitt shettispar.

# 270 (mestadels svenska) kuskar betalar in licenspengar till Svenska Ridsportförbundet, Kuskarna bidrar till en knapp procent av budgeten men körsporten får 10% av den totala budgeten! 26 000 ryttare betalar årligen in licens. Visionen är att bli en över en procent av dessa: ca 3000 tävlande kuskar.

# Sverige har ca 5 toppkuskar som hävdar sig internationellt. Värdscupen i fyrspannskörning har just dragit igång och därför kunde inte Tomas Eriksson delta på konferensen. Samtidigt som vi vill komma bort från Elit-fixeringen vill vi se en större grupp toppkuskar, ett mål är 25 elitkuskar (ca 10% av de 270 licenslösande kuskarna)

# Ridsportförbundets mål med körningen är ett ökat antal tävlande kuskar, nöjdare medlemmar, kuskar och arrangörer, Medaljer i alla landslag.

# Enighet framkom i att det måste bli billigare att arrangera tävling, att tävla och att utöva körsport. Kostnaderna kan bl.a sänkas genom att ändra regler om nödvändigheten av tävlingsveterinär i vissa tävlingsklasser gällande dressyr och presicion. Uppstallning kan bli billigare genom tillåtande av "portabla stallar" och uppstallning i transport. Större flexibilitet gällande en- och tvådagars tävlingar som komplement till dyrare tredagars. Slopa kravet på två vagnar i medelsvår. Sponsringen måste bli friare och mer möjlig genom tillåtande av dekaler och skyltar på vagnarna även i andra dicipliner än maraton.

# Körtävlingar måste innehålla fler medelsvåra och svåra klasser innan SM. Förslag till nya klassindelningar är:
Lokal-lätt A & B
Nationell-Lätt & Medelsvår
Elit- Medelsvår och Svår.
Förslag framkom även att man ska kunna bli Svensk Mästare i respektive gren: Dressyr, Precision och Maraton.

# Körning måste bli värderande med BLUP-index och vara meriterande för avelsdjur. I ungponnychampionaten måste det bli mer attraktivt att visa sin ponny eller häst körd. Gångartsdiplom ska kunna utfärdas på körning och Kvalitén som fyraåringar måste lättare kunna visas körd och inte nödändigtvis i gångarten galopp.

# Vi behöver satsa på körsporten som publikvänlig sport: Mer spännande precisionsbanor med andra inslag än bara koner, bättre marknadsföring, mer publikvänliga tävlingsplatser geografiskt. Större konsekvenser för hård drivning av hästar, vilket är illa, ser illa ut och missgynnar sporten.

# Kuskringen är en intresseorganisation som kompletterar och inte ersätter Svenska Ridsportförbundets åtaganden. Ett forum för diskussioner, annonser, information mm till, för och genom körsportsintresserade.

Ulrika Gindemo
Eklången, Sörmland
www.gindemo.se

Länkar:
www3.ridsport.se/
http://www.kuskringen.nu/

/Cattis

.:. www.shetlandsponny.com .:.

Annons:
Hanna-D
2008-12-01 07:39
#1

Intressant läsning, tack Ulrika!

entill
2008-12-01 07:58
#2

Tack för rapporten Ulrika! Vad kommer att hända nu då? Blir det någon uppföljning?

Agneta Hecht, medarbetare på gotlandsruss ifokus

www.vikingponnycenter.se
~~  Livet fick en skjuts, när vi skaffa russ!  ~~

UG
2008-12-01 22:55
#3

#1 & 2 - Tack så mycket!

#2 På Ridsportförbundets sida gällande körningen förväntar jag mig fortlöpande uppdateringar med info från körkommitén. Om inte annat så blir distriktsgrenledarna uppdaterade - du får ringa Babsan och kolla läget (fniss)

Jag tror jag glömde berätta det viktigaste ;-) Nämligen samkvämet på lördagskvällen: Körsportkonferansen delade hotellet med… STOCKHOLMS BRANDKÅR; 170 brandmän hade personalfest! Vi få tjejer inom körsporten saknade inte danspartners på hela kvällen kan jag förtälja ;-)

[LinneaDahlberg]
2008-12-07 20:25
#4

#3 Åh nej!! jag som tänkt gå, men missade på grund av ett studentorkesterjubileum…

Verkligen intressant… tack för att du håller oss uppdaterade!

Sasser
2008-12-08 08:12
#5

#3 Men att man missat detta då… Att sen dessutom vara ute med "blåljus" gjorde saken säkert inte sämre *asg*

Tack för intressant läsning Ulrika!

UG
2008-12-10 16:44
#6

SvRF:s sammanfattning från konferensen finns nu att se här

Annons:
Upp till toppen
Annons: