Annons:
Etikett24-sss
Läst 2646 ggr
Cattis
11/13/06, 11:12 AM

Anteckningar från SSS höstmöte

Ett 30-tal medlemmar samlades i söndags i Vrigstad för ett höstmöte med SSS. En stor programpunkt var förslaget på nya Plan och Riktlinjer. Föredragshållare från SLU och SH fanns också på plats.

Söndag 12 november var det höstmöte i Vrigstad. Ungefär 30 personer från olika delar av landet deltog. Det blev i mitt tycke ett intressant och trevligt möte. Här nedan följer lite om vad som togs upp, uppfattat genom mina öron. I nästa nummer av Shetlandsponnyn kan ni läsa mer utförligt om höstmötet.

SLU och SH

Susanne Eriksson från SLU höll ett föredrag om bl a avel, földödlighet, inavel och sommareksem. Shetland har högst földödlighet av de vanliga raserna i Sverige, 12 % hos ministon och 6 % hos standardston. Det förekommer en lägre andel dödfödslar maj-augusti, än under september-april. Man har inte undersökt orsakerna till dödfödslarna och som dödfödsel har räknats föl som dör inom 9 dygn från födseln. Tvillingfödslar hos Shetland är ovanligt, endast 0,01 %. Dödfödslar är vanligare hos förstföderskor. Fölets födelsevikt är ärftlig från båda sidor.

Susanne pratade om arv och miljö. Mankhöjden har en arvbarhet på 60-70%. Bruksegenskaper och temperament styrs av många gener samt miljön.

Sommareksem är ärftligt och beror på en särskild sorts knott. Man har gjort undersökningar med Islandshästar och då är arvbarheten ca 14 %. En studie av 3000 Shetlandsston i Holland visar på en arvbarhet på 8 %. Det finns stor variation vid vilken ålder problemen dyker upp, men medelåldern för uppkomst av sommareksem är 4,8 år. Västra Götaland och Halland har högst eksemfrekvens. Man skulle ju annars kunna tro att Norra Sverige skulle ha mer problem eftersom det finns mycket knott där. Men den sortens knott ger tydligen inga sådana besvär. Sommarseksem är vanligare hos valacker, varför vet man inte.

Dan-Axel Danielsson informerade om BLUP. SH skall göra BLUP på Shetland. Det är en metod som tar hänsyn till alla släktingar och korrigerar miljöfaktorer. Det kommer säkert mer utförlig information om detta från SSS.

Utställningar

Några ändringar i utställningspropositionerna. I fortsättningen kan man inte maila in anmälan till utställningar, eftersom man måste underteckna blanketten.

I år kommer utställningsklasserna 10-15 att kunna delas upp i ytterligare en storlek. Därmed blir klasserna mini -86 cm, liten 86,1-96 cm och standard 96,1-107 cm. Detta under förutsättning att deltagarantalet är tillräckligt stort. Det är frivilligt för arrangörerna att göra detta. Liten och standard tävlar om samma championat. Detta kan ses som ett provår.

Ponny med veterinära fel eller som har för hög mankhöjd får inga slutpoäng. Den får heller inte rosett och plakett.

I och med förslaget på nya Plan och Riktlinjer blir det lite andra formuleringar på vissa av utställningsklasserna. Propositionen kommer att finnas på SSS hemsida.

Super-SUCH införs. I korthet gäller något av följande alternativ:

  1. Minst 43 poäng vid minst 2 tillfällen, av olika domare och olika år. Lägst 9 på typ. Minst 1 BIS och 1 Reserv BIS.
  2. Minst 43 poäng vid 2 tillfällen och minst 42 poäng 1 gång, av 3 olika domare och 2 olika år. Lägst 9 på typ. Minst 1 gång BIS och 1 gång vunnit championat.

Mer utförliga regler kommer att finnas på SSS hemsida.

Maxhöjden för 3-åringar  diskuterades. De närvarande på mötet ville behålla dagens 105 cm istället för att sänka till 102 cm. Av 1161 visade 3-årsston 2006 var 4 st över 105 cm, medan 282 st var över 102 cm.

Riksutställningen 2007 kommer att hållas 11 augusti på Fårö, Gotland. Mötets gotländska deltagare verkar ha planerat allt väldigt bra.

Bruks och PR

Skicka in era tävlingsresultat till Brukskommitén.
Kom ihåg att ansöka om prestationsdiplom ange vilka prestationer som avses.

Förslag om pris till uppfödare av bästa bruksponny.

Linn Hallberg och Maria Ericsson skall åka till England för att studera deras bruksklasser, för att arrangera liknande här.

PR-gruppen håller på att planera nästa års aktiviteter. Innehållet i medlemsshopen ses över.

Plan och Riktlinjer

Förslaget på nya Plan och Riktlinjer diskuterades naturligtvis. Det finns att läsa på SSS hemsida. Lite kort här bara. För att komma i sektionen Lic-RS skall hingsten genomgå en frivillig avelsvärdering som har samma krav som tidigare varit rasvisa krav, dvs. minst 40 poäng och ingen delpoäng under 7. Dan-Axel var tveksam till om en fullständig avelsvärdering kan ha ett frivilligt bruksprov. Så eventuellt måste bruksprov göras för att kunna komma i denna sektion.

Importerad hingst som är licensierad i annat ISPC-land  kan flyttas över till denna sektion om han uppfyller SSS krav för Shetlandsponnyer i Riksstamboken.

Hingst som ej uppfyller kraven för licens kommer i sektionen Id, Identifierad men ej licensierad hingst. Anmärkningsvärt är att dessa hingstar tycks vare sig behöva veterinärbesiktning eller mätning. Mötesdeltagarna tyckte dock att SSS bör arbeta för att alla hingstar om skall användas i avel veterinärbesiktigas. Det pratades också om vilka veterinärer som får användas, det står bara leg. Vet i förslaget. Men som någon påpekade, en smådjursveterinär har inte samma kunskaper om t ex knäledsundersökningar som en veterinär med specialinriktning på häst. Numera skall det gå att lösa licens på hingstarna från 1-års ålder.

Jag vill påpeka att detta är några av mina anteckningar från höstmötet. P o R är ganska omfattande, så jag har inte skrivit så mycket om det. En mer officiell rapport kommer som sagt i Tidningen Shetlandsponnyn.

Ni andra som var på mötet får gärna fylla i luckorna i mina anteckningar.

Jag tyckte det var ett intressant möte, en del frågetecken rätades ut, men eftersom PoR är ett förslag, så känns det för mig ganska ovisst fortfarande. De som arbetat med detta har lagt ner mycket energi och är värda beröm.

Relaterade länkar

Av: Annette

Datum för publicering

  • 2006-11-13

/Cattis

.:. www.shetlandsponny.com .:.

Annons:
Charlotte-Aveback
11/13/06, 11:23 AM
#1

Wow! Tack Annette för snabb information!

FredrikN
11/13/06, 11:26 AM
#2

Jag tackar och bugar för infon

Annette
11/13/06, 11:27 AM
#3

Det är som sagt bara lite. Det fördes noggrannare anteckningar av andra som kommer att publiceras i tidningen.

Norrgarden
11/13/06, 11:41 AM
#4

#0 Hingst som ej uppfyller kraven för licens kommer i sektionen Id, Identifierad men ej licensierad hingst.

Vad sas om sektionen Lic (licensierad hingst)?

Enligt förslaget till plan och riktlinjer tolkar jag det som att de hingstar som visas vid avelsvärdering och har klarat veterinärbesiktningen men inte kommit upp i de exteriöra poäng som SSS ställt upp som krav för Lic-RS placeras i denna sektion.

**8.1
**(Lic) Licensierad hingst

Öppen för hingstar som genomgått frivillig veterinärkontroll.

För att införas i licensierad sektion gäller följande:

· Vara införd i SSS stambok

· Ha genomgått, av ISPC överenskommen, veterinärbesiktning med godkänt resultat.

· Vara identifierad av distriktsveterinär eller på hingstpremiering, detta skall samtidigt noteras i passet samt att DNA-prov tas för härstamningskontroll eller för identitetskontroll

· Passet sänds alltid till stambokföraren med de handlingar och uppgifter som krävs för notering i stamboken och i passet om licensieringen

                            Hingsten får tillägget (Lic).

Angel
11/13/06, 11:43 AM
#5

Tack för det snabba infon! Tur att några var där med pennan i högsta hugg

Annette
11/13/06, 11:44 AM
#6

#4. Ja, det stämmer för svenskfödda. Är det en importerad licensierad hingst kommer den i Lic-int.

Annons:
Norrgarden
11/13/06, 11:47 AM
#7

Vidare undrar jag om frågan om diskriminering vid utställningar och andra evenemang togs upp?

Kommer SSS utställningar att vara öppna för samtliga stambokförda shetlandsponnyer, det vill säga avkommor till hingstar ur samtliga sektioner?

Annette
11/13/06, 11:49 AM
#8

#7. Avkommorna hamnar i samma stambok oavsett vilken tillhörighet fadern har. Alla får visas på utställningar mm. Enligt förslaget, ingenting är ju ännu godkänt.

thira
11/13/06, 1:46 PM
#9

Sas det någonting om licensavgifterna, då? Ska de fortfarande vara olika för hingstar i olika sektioner?

Annette
11/13/06, 1:55 PM
#10

#9. Inte vad jag har antecknat. Någon annan som var där kanske vet mer ?

RebeckaSvensson
11/13/06, 2:02 PM
#11

#9 Vad jag har hört så ska de inte vara olika, men är inte 100 på det.

AnnaLundin
11/13/06, 2:03 PM
#12

#9 Det kanske bestäms när PoR är spikat?

Annette
11/13/06, 2:19 PM
#13

#12. Allting är ju lite löst så länge inget är helt klart, så det kan nog vara så.

Annons:
paparatzi
11/13/06, 2:41 PM
#14

Hur som helst skall dessa plan och riktlinjer vara skrivna i enlighet med moderföreningens regler och skall även godkännas av moderlandet innan dom kan godkännas av SJV.

Norrgarden
11/13/06, 2:41 PM
#15

#9 Som jag ser det:

För att vi ska leva upp till icke-diskriminerings-principen kan olika licensavgifter endast rättfärdigas om de faktiska kostnaderna för föreningen att administrera licenserna skiljer sig mellan de olika hingstarna. Det vill säga om det skulle vara dyrare för föreningen att ta fram en licens för någon speciell kategori av hingstar.

Annette
11/13/06, 2:59 PM
#16

Det här med icke diskriminering följer ju inte ens moderlandet själva.

En hingst som importerats till UK hamnar i den internationella delen av deras stambok. Vare sig hingsten eller hans avkommor osv kan någonsin flyttas över till den andra delen av stamboken.

I Sverige däremot, kräver moderlandet att alla avkommor skall hamna i samma stambok, oavsett vilken sektion fadern tillhör.

Är inte detta inkonsekvent om något.

Cattis
11/13/06, 3:46 PM
#17

#16 "Är inte detta inkonsekvent om något."

Jo det håller jag verkligen med om att det är!

/Cattis

.:. www.shetlandsponny.com .:.

VeronicaP
11/13/06, 4:32 PM
#18

#16 kan bara instämma och tack för snabb information..

Angel
11/13/06, 4:47 PM
#19

#16 Vad märkligt.. Varför kan vi inte göra lika som de?  Fundersam

cinna
11/13/06, 8:46 PM
#20

Snacka om att gå bakåt i utvecklingen - inte acceptera anmälning via epost!! Det måste väl gå att fixa på något vis i dagens ITsamhälle där man t o m kan göra bankaffärer över nätet, OK man behöver en bankdosa då, men ändå, en vanlig anmälan kan väl för 17 få skickas på epost. Någon som vet anledningen? Har det missbrukats på något sett? Vem kan kolla att namnteckningen är den rätta om man ändå inte begär leg?? Upprörd - NÄHÄÄDÅSkrikandes

Annons:
Annette
11/13/06, 8:51 PM
#21

#20. Har för mig att namnteckningen behövdes när man ger sitt medgivande till att uppgifterna får publiceras på nätet. Så att ingen annan kan lova det i ditt namn.

Men det finns säkert andra möjligheter för att kunna anmäla via nätet. Jag är inte så insatt i det.

RebeckaSvensson
11/13/06, 8:56 PM
#22

#20 I Syd tar vi inte emot anmälningarna till utställningarna via mail eftersom alla blanketter inte varit ordentligt ifyllda och det har varit mer jobb för den som tagit emot anmälningarna.

sanne
11/13/06, 9:18 PM
#23

Tack för info´t,  kommer nog att bli bra, men känns ändå lite osäkert med hingstarna, tycker verkligen alla ska genomgå en riktig veterinär besiktning, annars strider det ju mot djurskyddslagen om någon hingst har en defekt eller likn…

 Hoppas verkligen att vi fortsättervisa fram våra hingstar på (frivillig) avelsvärdering m bruksprov, för och bibehålla kvaliteten på de Svenskfödda hingstarna, men åter igen min åsikt.

Norrgarden
11/13/06, 9:32 PM
#24

#16 Det här med icke diskriminering följer ju inte ens moderlandet själva.

Det är inte diskriminerande att placera ponnyer i olika avdelningar i en stambok.

"The main section of a Stud-Book may be divided into pedigree registers according to the animal’s age and sex and may be further divided into registers showing home bred and international stock."

Diskrimineringen uppstår när ponnyerna i de olika avdelningarna inte behandlas lika.

"All animals registered in the main body of a Stud-Book, irrespective of the registers in which they are registered, must have full rights and privileges of a breeding animal and have no restrictions placed upon them."

#16 En hingst som importerats till UK hamnar i den internationella delen av deras stambok.

Ja, och så kan vi ha det i Sverige också om vi vill om jag förstått rätt. 

#16 I Sverige däremot, kräver moderlandet att alla avkommor skall hamna i samma stambok, oavsett vilken sektion fadern tillhör.

Ja - i samma stambok, eftersom det endast kan finnas en stambok.

"No supplementary section is applicable to the main body of a closed Stud-Book of pure-bred registered Shetland ponies as no grading up system of non pure-bred ponies is permitted."

Annette
11/13/06, 9:44 PM
#25

#24. Där håller jag inte med dig.

Saken är den att importerade ponnyer i UK aldrig kan komma in i deras andra del i stamboken. Men vi får inte göra likadant.

En importerad hingst hamnar i Sverige i en internationell del av stamboken så länge han inte uppfyllt SSS krav för att flyttas till Lic-RS. Medan hans avkommor ska hamna i samma del som alla andra hingstars avkommor. Jag glömde ordet del i mitt förra inlägg.

Jag tycker att iså fall att UK diskriminerar importerade hästar och deras avkommor och att det inte är någon konsekvens i deras beslut eftersom Sverige skall tvingas att placera alla i samma del.

Hanna-D
11/13/06, 9:51 PM
#26

Jag ser verkligen fram emot BLUP-indexen! Det är alltid intressant när halvblodens nya siffror kommer. Det ska också bli intressant med den nya klassindelningen, hoppas det inte blir mindre antal i klasserna än vad det är nu. Mycket spännande på gång!

kacka
11/13/06, 10:04 PM
#27

En mening som jag tyckte var lite lustig var "Sommareksem är ärftligt och beror på en särskild sorts knott." Det är väl känsligheten för knotten som är ärftligt och inte knotten i sig eller?

Annons:
AnnaLundin
11/13/06, 10:31 PM
#28

#27 Just eksemfrågan var något som togs upp på Hippocampusdagarna i oktober. Eksemet orsakas av svidknott och det är väl, precis osm du skriver, överkänsligheten mot detta som är ärftlig.

#26 Håller med, det ska bli intressant att se BLUP på shettisarna också! Var det för bara hingstarna eller för stona också?

Cattis
11/13/06, 10:32 PM
#29

#27 Eller att eksemet i sig beror på en sorts knott. Jag hade inga problem att förstå meningen.

/Cattis

.:. www.shetlandsponny.com .:.

Upp till toppen
Annons: