Annons:
Etikettavel
Läst 1541 ggr
Snaedis
11/9/15, 9:37 AM

Godkänd för avel , eller inte ?

Ja, som rubriken lyder så undrar jag hur det är egentligen .. Har sett flera eu hingstar som visats fram på avelsvärdering, där de har fått sitt RS nummer  , men det står att hingsten ej är godkänd enligt rasvisa bestämmelser .  Vad gäller egentligen ?  Om de används  i avel , hur blir det för deras avkommor ?

Kan någon vänlig förklara , hänger inte med där riktigt 🤔

Annons:
Annette
11/9/15, 10:31 AM
#1

Troligen är hingsten godkänd i annat ISPC-land men har ej klarat de rasvisa krav vi har i Sverige. S k internationellt godkända hingstar kan ju numera ansöka om RS även om de ej godkänts exteriört här.

Snaedis
11/9/15, 12:11 PM
#2

Men får de användas i avel här ?  Trots att de inte uppnått våra krav

Linnah
11/9/15, 1:23 PM
#3

Det korta svaret: Ja.

Det längre svaret: Alla hingstar kan, tekniskt sett, användas i avel så länge de uppfyller sina skyldigheter. Däremot kan avkommorna bara få RS om föräldrarna har det, det är den stora skillnaden. Avkommor till EU-godkända hingstar som visats fram på hingstpremieringen och fått RS är berättigade till RS, även om hingsten inte är godkänd enligt rasvisa krav. Poängen spelar alltså ingen roll för att kunna få RS på EU-godkända hingstar och deras avkommor.

Snaedis
11/9/15, 8:14 PM
#4

Tack för utförligt svar , att det  skiljer så mellan olika länder på vad man anser ska uppfylla rasvisa krav ..

VeronicaP
11/9/15, 11:36 PM
#5

Sen måste de ha betäckningsblock, DNA tynade och gjort Cem test om de är import hingstar 😀

Snaedis
11/12/15, 9:43 PM
#6

Ja, jo det vet jag ang  Cem test, DNA  osv .  Men kan ändå tycka det är konstigt att de står i bedömningen att hingsten inte är godkänd , men ändå används avel

Funderar även hur det kan  skilja så ,  ja menar om en hingst är godkänd i Tyskland , England mfl .  Så visas de här och blir sågade …Är det så olika krav mellan länderna ,  eller är det tycke och smak som även råder ?

Annons:
VeronicaP
11/13/15, 2:34 PM
#7

Kan vara så att en del som blivit kasserade här har blivit det på benen tex verkar inte alltid som om de har samma krav som vi och jag gillar ju att de är hårda här och kan tycka ibland att de skulle bli ännu hårdare

Linnah
11/13/15, 2:36 PM
#8

Reglerna för licensiering av hingstar ser väldigt olika ut i alla länder. En del länder godkänner alla hingstar så länge de inte har veterinära fel, andra har poängbedömningar som Sverige, andra har andra system. Vissa länder har ännu högre krav, om jag inte missuppfattat något så har t.ex. Holland som regel att mödrarna till svarta hingstar måste vara bedömda med 1 premie. T.ex. Danmark har poängbedömning med liknande skala som Sverige, men där godkänns hingstarna för avel ända ner till 35p. Enligt EU-reglerna måste vi godkänna alla hingstar för avel om de är godkända i andra länder, men det betyder inte att de har uppfyllt de svenska reglerna. Så "godkänd enligt rasvisa krav" visar om de nått upp till de regler vi satt upp själva i Sverige. Det är alltså en kvalitetsstämpel enligt våran bedömningsskala

Det är vanskligt att hingstar används i avel efter att ha bedömts med 30-32p på premiering här, och då kan man tycka att deras ägare borde syna sin egen häst och fundera på om premieringsnämnden kanske har någon poäng med sin bedömning, men ytterst är det stoägaren själv som måste ta ansvar för att använda hingstar som faktiskt kan tillföra vår avel något.

Annette
11/13/15, 8:59 PM
#9

I webstamboken publiceras numera kritiken hingstarna får vid avelsvärderingarna. Det är jättebra eftersom man då får ord till siffrorna. Ett RS betyder ju inte längre att hingsten uppnått våra rasvisa exteriöra krav så det är viktigt att ta reda på så mycket som möjligt så man inte får något annan än det man önskar.

Snaedis
11/16/15, 12:14 PM
#10

Intressant !  Ja det är bra att kunna läsa kritiken , det är jättebra , särskilt om man som sto ägare tittar    efter lämplig hingst . 

Tycker också det är bra att det är hårda krav på hingstarna , det ska det vara ! Då verkar det som att Sverige och Holland har högre krav .

 Att använda en hingst med så låg bedömning i avel , kan ju knappast tillföra något . Vi vill ju få fram bra och bättre hästar  / ponnyer .

Upp till toppen
Annons: