Annons:
Etikett24-sss
Läst 6865 ggr
Cattis
2008-12-01 06:11

SUCH - Svensk Utställningschampion

I denna artikel kan du läsa om vilka regler som gäller för att din shetlandsponny skall kunna få titeln SUCH - Svensk Utställningschampion.

De shetlandsponnyer som visats på utställningar arrangerade av Sveriges Shetlandssällskap eller dess regionala föreningar, kan då den meriterat sig erhålla titeln Svensk Utställningschampion = SUCH.

Ägaren till ponnyn ansöker om denna titel för sin ponny, genom att sända in kopior av bedömningsprotokollen från de meriterande utställningstillfällena. Kopia på pass/regbevis skall också skickas med. Utan dessa kopior (protokoll och pass) kommer ansöken inte att behandlas.

Om ponnyn är berättigad till ett SUCH, kommer sedan ägaren att få ett diplom hemskickat. Även uppfödaren till ponnyn får ett diplom.
Titeln förs även in i stamboken.

SUCH berättigar även ponnyn avelsvärdeklassen GI.
Titeln är även meriterande för ponnyns föräldrar, då denna titel exempelvis ger modern 30 avkommepoäng vid en höjning av hennes avelsvärdebokstav.

Meriter kan inte tillgodoräknas ponnyn förrän tidigast det år då den fyller tre år. Då det också måste gå ett år mellan minst två av de tre guld som krävs, så kan ingen ponny erhålla titeln förrän tidigast vid fyra års ålder.

Regler/krav på meriter för att ponnyn skall kunna få SUCH-titeln är följande:

  • Tre guld (guld är från 40 poäng och uppåt), på SSS eller regionalföreningarnas utställningar.
    Dessa skall ha delats ut av tre olika domare (eller domarpar).
    Av av dessa tre guld, måste det ha gått minst ett års mellanrum mellan tidpunkterna då två av gulden delades ut.
     
  • Två av gulden vid lägst tre års ålder.
     
  • Två av gulden skall ha delats ut med marginal, det vill säga att ponnyn skall ha fått minst 41 poäng vid två tillfällen, varav det ena kan räknas tidigast från det år då ponnyn är fyra år.
      
  • Ett av gulden måste ha delats ut i hårdare konkurrens. Vad som räknas som hård konkurrens avgör SSS utställningskommitté. Exempel på hård konkurrens är att det är minst 8 ponnyer i klassen, eller att det delats ut vid en större utställning alternativt RIKS-utställning. Eller att ponnyn erhållit ett Championat.

Resultat kan endast tillgodoräknas ponnyn från och med tidigast år 2000. Inga resultat innan dess räknas.

En ponny kan endast tilldelas titeln en gång. Om ponnyn säljs vidare, kan alltså inte den nya ägaren ansöka om SUCH igen.
Diplomet tilldelas den som äger ponnyn vid ansökningstillfället. Så även om ponnyn byter ägare under tiden mellan det att ansökan skickats in och då diplmet delas ut, kommer diplomet att tilldelas/skickas til lden som ägde ponnyn då ansökan gjordes.
Man kan bara ansöka om SUCH för ponny man själv äger. Har man meriterat sin ponny och säljer den innan ansökan gjorts är det då upp till den nya ägaren att ansöka om titeln.

De ponnyer som erhåller titeln presenteras i Sveriges Shetlandssällskaps (SSS) medlemstidning, "Shetlandsponnyn" samt på SSS hemsida

Ansökan skall skickas till SSS utställningskommitté. Adress finner du på SSS hemsida eller i Tidningen Shetlandsponnyn.

/Cattis

.:. www.shetlandsponny.com .:.

Annons:
Pernilla77
2009-01-29 18:25
#1

Så det måste inte vara 1 år imellan 41 poängarna

Annette
2009-01-29 18:27
#2

#1. Nej, men de måste vara minst fyra år när de får det ena.

Pernilla77
2009-01-29 18:29
#3

Ok, tack för svaret!
Då ser det ju lite ljusare ut för den gamle

Upp till toppen
Annons: