Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

01 - Allmänt 02 - Avel 03 - Utställning 04 - Premiering 05 - Godkända hingstar 06 - Föl 07 - Fölboxen 08 - Betäckningar & fölningar 09 - Stammar & blodslinjer 10 - Färger 11 - Skötsel & hästhållning 12 - Foder & utfodring 13 - Bruks 14 - Utrustning 15 - Sjukdomar & skador 16 - Hästpass 17 - God morgon! 18 - Propositioner 19 - Om sajten 20 - Föreningsfrågor SSS 21 - Föreningsfrågor Övriga 22 - Reglementen & lagar 23 - Säljes 24 - Köpes 25 - Bete & stallplatser 26 - Efterlysningar 27 - Föllistor 28 - Stuterier 29 - Icke hästrelaterat 30 - Grattis 31 - Fölnamn 32 - ESG 2006 33 - ESG 2008 34 - Minneslunden 35 - Shetland4Fun 36 - MMS och SMS
02 - Avel

Avelsvärdering av Shetlandsponnyston

2008-10-06 05:24 #0 av: Cattis

Varje sommar anordnas en mängd premieringar på olika platser runt om i landet. Det är efter genomförd, och godkänd, avelsvärdering på sommarpremiering som ett sto kan erhålla en avelsvärdeklass, en avelsvärdebokstav eller bli berättigad att ansöka om RS.

För att kunna få en avelsvärdeklass eller en avelsvärdebokstav på ditt sto måste du alltså först visa henne på en sommarpremiering.
Detsamma gäller om du vill ansöka om RS-nummer. Då är en genomförd, och godkänd avelsvärdering ett av kraven stoet måste uppfylla för att vara berättigad att ansöka om RS.

Läs mer om RS och SSS regler för detta genom att klicka här. OBS! Öppnas i nytt fönster.

Svenska Hästavelsförbundets hemsida hittar du information om de platser där man anordnar sommarpremieringar, samt information om vem man anmäler till, domare och sista anmälningsdatum m.m.
Tänk på att vara ute i god tid, då sista anmälningsdatum ofta är ganska lång tid innan själva premieringen.
 

GRUNDKRAV
För att ett sto alls skall vara berättigat till någon avelsvärdeklass eller avelsvärdebokstav krävs också att hon uppfyller de krav som finns i Svenska Hästavelsförbundets (SH:s) storeglemente (även avsnitten med rasvisa krav) som gäller Shetlandsponnyer.
Mer om dessa regler, och vad de innebär, kan du läsa på följande sidor i årets reglemente:

 • Storeglementet
  sidorna 64-66 "Gemensamma regler ponny" samt sidorna 71-72 "Shetland" (rasvisa krav).
   

RASVISA KRAV - LÄS DEM NOGA!

Dessa är för Shetlandsponnyn lite annorlunda jämfört med de gemensamma reglerna för ponny.
Ett exempel: I de gemensamma reglerna krävs det lägst 30 poäng, varav ingen delpoäng under 5, för att kunna erhålla avelsvärdeklass G. Men i de rasvisa kraven står att det krävs minst 35 poäng, där ingen delpoäng får understiga 6.
Det är de rasvisa kraven som gäller.
De gemensamma kriterierna gäller enbart om inte annat regleras av de rasvisa kraven.
 

AVELSVÄRDEKLASS

För att tilldelas en avelsvärdeklass måste stoet först individprövas.
Detta innebär att hon bedöms exteriört, efter samma kriterier och poängskala som på en utställning, samt att hennes eventuella tidigare meriter räknas in när man avgör vilken avelsvärdeklass hon tilldelas.
De stora skillnaderna mellan exteriörbedömningen på en premiering och på en utställning är att man även väger in stoets härstamning, samt att inte "dagsskicket" är lika avgörande som på en vanlig utställning, där ju ponnyn enbart bedöms för hur den ser ut, där och då.

De olika bedömningspunkterna är följande:

 • Rastyp
 • Huvud, hals, bål, kors
 • Extremiteter
 • Skritt
 • Trav 

   

  Maxpoängen är 50 poäng (max 10 poäng per bedömningspunkt).

  De olika avelsvärdeklasserna som finns är G, GI samt GII.
  Mer utförligt att läsa om kriterierna finns i storeglementet som du hittar här.

  Tänk på, då du anmäler ditt sto för individprövning, att skicka med kopior på exempelvis utställningsprotokoll, för att kunna styrka stoets eventuella tidigare meriter.
  Har du inte gjort detta, riskerar du att stoet inte tilldelas den avelsvärdeklass hon är berättigad till.
   

  AVELSVÄRDEBOKSTAV

  För att ett sto skall tilldelas en avelsvärdebokstav krävs att hon lämnat minst ett visst antal avkommor av god kvalitet, samt att hon uppfyller kraven för minst avelsvärdeklass G.

  Avelsvärdebokstäverna säger ingenting om stoets egna meriter, eller om hur hon själv ser ut - utan baseras helt på avkommornas meriter och är en indikering på hur bra hon är som avelssto.

  De avelsvärdebokstäver som finns för Shetlandsponnyston är A eller ELIT.

  För att veta om ditt sto är berättigad till någon avelsvärdebokstav måste du ha koll på avkommornas meriter, såväl exteriöra som i olika brukssammanhang.
  Dessa meriter ger varje avkomma avkommepoäng. Hur du beräknar dessa kan du se i storeglementet. Varje avkomma kan vara värd som mest 50 poäng (tex en Elitpremierad dotter). 
  Värt att börja med att kolla upp: för att få A måste stoet ha fått minst 5 levande avkommor, för ELIT krävs 6 stycken.

  Tänk på, då du anmäler ditt sto för avkommebedömning, att det är ditt ansvar att sända med exempelvis kopior på avkommors protokoll. Detta för att styrka att avkommorna verkligen har de meriter du åberopar.
   

  AVELSDIPLOM

  När man individprövar ett treårigt sto, kan stoet erhålla ett Avelsdiplom. Detta under förutsättning att hon uppfyller kraven i storeglementet för individprövning bland annat både härstamningsmässigt och veterinärt. Får sedan stoet minst 40 poäng exteriört, där ingen delpoäng får understiga 7 samt att hon är max 105 cm i mankhöjd - då erhåller hon Avelsdiplom.
   

  DUBBELGULDSDIPLOM

  För Shetlandsponnyer finns ett särskilt diplom att ansöka om för treåriga ston, som inte klarat ex 40-poängsgränsen på sommarpremiering. För att kunna ansöka om detta, skall stoet ha fått två guld (av olika domare/domarpar) på två olika utställningar som anordnats i regi av SSS eller de regionala föreningarna.
  Stoet måste uppfylla en del andra krav även för detta diplom, mer att läsa om det finner du här >>.
   

  OM DU UNDRAR NÅGOT

  Kontakta till exempel någon i SSS styrelse, ring SH eller ställ en fråga här på forumet - det finns säkert någon som kan besvara dina frågor.

 • /Cattis

  .:. www.shetlandsponny.com .:.

  Anmäl
  2008-10-06 11:50 #1 av: StuteriSolo

  Om jag fattat det hela rätt, så för att i framtiden få erhålla RS på sitt sto måste även modern ha RS om denna är född efter 2006? Det är ju inte aktuellt ännu, men kanske något att tänka på redan nu, då kanske många ston f. 2006 kommer att betäckas nästa år.

  Anmäl
  2008-10-06 12:05 #2 av: Milla

  Något jag har funderat över är varför man inte DNA testar stona för RS.

  Anmäl
  2008-10-06 12:28 #3 av: Cattis

  #2 Förmodligen för att det skulle bli fruktansvärt dyrt för uppfödarna... om jag får gissa.

  /Cattis

  .:. www.shetlandsponny.com .:.

  Anmäl
  2008-10-06 13:00 #4 av: Milla

  #3 du har nog rätt.

  Kan ändå inte låta bli att fundera över det då det finns några fall där hingstarna inte är den man trodde först och  det borde ju tekniskt sett även kunna bli fel stam på stona.

  Anmäl
  2008-10-06 14:27 #5 av: Kris_J

  Jag tar inte det för helt otroligt att det kommer att krävas DNA mot föräldrarna vid stambokföring av föl i framtiden. Allt för att säkra stamboken.

  Anmäl
  2008-10-06 14:29 #6 av: Cattis

  #5 Inte mig emot, men då får det gärna bli aningen billigare att DNA-testa under en period då alla "otypade" ston skall kollas.

  /Cattis

  .:. www.shetlandsponny.com .:.

  Anmäl
  2009-02-07 23:39 #7 av: Kris_J

  Det sk dubbelguldsdiplomet är ett avelsdiplom, läs vidare i storeglementets rasvisa krav.

  Anmäl
  2009-02-07 23:43 #8 av: Annette

  #7. Inte samma som det som delas ut på avelsvärderingar.
  Det är skillnad på utställning och avelsvärdering.


  Anmäl
  2009-02-07 23:58 #9 av: Kris_J

  #8 Läs rasvisa krav, där står det att läsa.

  Anmäl
  2009-02-08 00:03 #10 av: Kris_J

  Saxat ur Rasvisa krav för raskod 38:

  "Diplom

  Utdelas till sto som vid tre års ålder erhållit minst 40 poäng exteriört, varav ingen delpoäng

  under 7. Mankhöjden får ej överstiga 105 cm.

  Diplom utdelas även till treårigt sto som vid två skilda bedömningstillfällen och av två olika

  auktoriserade domare erhållit lägst 40 exteriörpoäng på SSS utställningar.

  Ingen delpoäng får understiga 7. Mankhöjden får ej överstiga 105 cm. Diplom erhålles under

  förutsättning att ansökan om avelsvärdering insändes till SH innevarande år."

  Anmäl
  2009-02-08 00:05 #11 av: Annette

  #9. Så här står det i de rasvisa kraven:

  Diplom

   

  Utdelas till sto som vid tre års ålder erhållit minst 40 poäng exteriört, varav ingen delpoäng under 7. Mankhöjden får ej överstiga 105 cm.

  Diplom utdelas även till treårigt sto som vid två skilda bedömningstillfällen och av två olika auktoriserade domare erhållit lägst 40 exteriörpoäng på SSS utställningar. Ingen delpoäng får understiga 7. Mankhöjden får ej överstiga 105 cm. Diplom erhålles under förutsättning att ansökan om avelsvärdering insändes till SH innevarande år.

  Kriterierna för att få dessa båda olika diplom är inte samma, så jag tycker inte att man kan säga att det är två likadana diplom. Det är inte heller samma krav på domarna om man jämför de båda diplomen.


  Anmäl
  2009-02-08 00:40 #12 av: Kris_J

  #11 Jag hävdar min ståndpunkt. Man kan erhålla avelsdiplom på två sätt. Förutsättningarna för att erhålla avelsdiplom är visst resultat och avelsvärdering.

   

  Anmäl
  2009-02-08 01:24 #13 av: [Billan]

  # 12

   

  Avelsdiplom har väl alltid delats ut på en premiering. Där har man bara en möjlighet.

  Det är det som är det tragiska är att man kan åka runt och jaga guld för att sen säga att man har ett avelsdiplom på sitt sto. OM det är "samma" sak skulle det bara vara EN möjlighet att få även detta.

  Vad jag kan förstå ser inte diplomen lika ut, eller har jag fel ? Själv äger jag inget utställningsdiplom då jag inte velat jaga något sådant.

  Anmäl
  2009-02-08 02:14 #14 av: Kris_J

  #12 man kan tycka vad man vill om detta. Det står var och en fritt.

  Svenska hästavelsförbundet ger årligen ut en bok där kan man bland annat hitta en förteckning över ston som erhållit avelsdiplom, även där i den förteckningen finns de stona med som valt att avelsvärdera på utställningsresultat....

  Nej diplomen ser inte exakt likadana ut men likväl står det på det att stoet tilldelats avelsdiplom för 3-åriga ston.

  Anmäl
  2009-02-08 03:24 #15 av: [Billan]

  Jag missunnar inte ägarna till dessa detta diplom alls. Men jag ser det inte som en framgång i avelsarbetet all den stund det går att jaga denna merit. En riktigt bra individ behöver bara ett tillfälle att visa det. De övriga kan man jaga runt för att få sina guld på.

  Dubbelguldsdiplomet borde kallas utställnings diplom, för det är ju vad det är.

  Anmäl
  2009-02-08 09:06 #16 av: Annette

  Jag håller med Billan. Shetland är mig veterligen den enda ras som har en andra chans att få diplom.

  Jag missunnar heller ingen detta diplom, eller påstår att det skulle vara dåligt att få två två guld på utställning. Men samma sak kommer det aldrig att bli i mina ögon.


  Anmäl
  2009-02-08 11:20 #17 av: Kris_J

  Connemaraponnyer går att avelsvärdera pappersvägen.

  Connemara

  Anmäl

  Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.