Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

01 - Allmänt 02 - Avel 03 - Utställning 04 - Premiering 05 - Godkända hingstar 06 - Föl 07 - Fölboxen 08 - Betäckningar & fölningar 09 - Stammar & blodslinjer 10 - Färger 11 - Skötsel & hästhållning 12 - Foder & utfodring 13 - Bruks 14 - Utrustning 15 - Sjukdomar & skador 16 - Hästpass 17 - God morgon! 18 - Propositioner 19 - Om sajten 20 - Föreningsfrågor SSS 21 - Föreningsfrågor Övriga 22 - Reglementen & lagar 23 - Säljes 24 - Köpes 25 - Bete & stallplatser 26 - Efterlysningar 27 - Föllistor 28 - Stuterier 29 - Icke hästrelaterat 30 - Grattis 31 - Fölnamn 32 - ESG 2006 33 - ESG 2008 34 - Minneslunden 35 - Shetland4Fun 36 - MMS och SMS
15 - Om sajten

Så här fungerar iFokus

2006-06-27 20:50 #0 av: Cattis

I denna artikel har jag försökt beskriva sajtens funktioner och finesser, för att du som medlem skall kunna hitta lättare och få ut så mycket som möjligt av forumet.

Vänstra delen av skärmen:

Upptill till vänster finns det tre flikar. Forum, Artiklar och Inkorg. -->

Forum
Forum är den förvalda fliken när du loggar in eller besöker sajten som gäst. Det är i forumet merparten av alla diskussioner försiggår. Det är även förvalt att en översikt av de senaste inläggen ska visas. Du ser dem under rubriken "senaste inläggen". Nedanför senaste inläggen finns forumets olika diskussionsgrupper. Du öppnar och stänger grupper genom att klicka på plus- eller minustecknen vid sidan av gruppnamnen.

Klickar du på "visa översikt" över inläggslistan visas de 15 senaste inläggen i listan. Oavsett vilken kategori de är publicerade i. När du läst alla inlägg och vill se om någon skrivit något nytt, klickar du på "Ladda om" överst till höger i inläggslistan. Då laddas inläggslistan om. Olästa inlägg/artiklar är markerade med fetstil. Så snart någon skrivit en ny kommentar i tråden, kommer den att markeras med fetstil igen. 

Vill du se fler inlägg än de som visas när du klickar på plustecknet vid en grupp, klickar du på texten "Framåt" under inläggen.

Mina inlägg

Som en vidareutveckling av funktionen "Mina senaste inlägg och kommentarer" under din personliga sida, finns nu även "Mina inlägg" under fliken "Forum".

Mina inlägg 

Det finns skillnader mellan de två listorna. Den under "Min sida" är tänkt som reklam för andra sajter man är aktiv i. Förhoppningsvis väcker det nyfikenhet från medlemmar som klickar runt och hittar sajter som inte visste fanns. Denna lista visar bara diskussioner skrivna i öppna grupper och aktiva sajter.

Listan under "Forum" är bara min egen. Här visas dom diskussioner jag varit aktiv i, men gäller bara för den sajten man är på. Här visas även inlägg i dolda grupper. I denna lista går det att bläddra tillbaka för att hitta äldre trådar man skrivit i.

Skriv, sök, bokmärkenOvanför inläggen finns det tre knappar: Skriv, Sök och Bokmärken. Om du inte är inloggad är bokmärkesknappen inaktiverad (grå). Skrivknappen klickar du på om du vill skriva ett nytt inlägg. Sökknappen klickar du på om du vill söka bland foruminlägg, artiklar eller medlemmars dagböcker. Intressanta foruminlägg kan du bokmärka (med knapp ovanför själva inlägget). Bokmärkta inlägg ser du om du klickar på bokmärkesknappen.

Artiklar
Under fliken artiklar hittar du alla artiklar på sajten. Den här instruktionen är en artikel som du kan hitta där. Artiklar är ofta lite längre texter än foruminlägg och kan innehålla bilder i texten. I foruminlägg är eventuella bilder oftast bifogade i stället.

Även artiklar kan vara indelade i grupper på samma sätt som diskussioner i forumet.

Inkorg
Som inloggad medlem har du tillgång till en inkorg som påminner om ett e-postprogram. Där ser du meddelanden från andra medlemmar och har möjlighet att skicka egna meddelanden.

När du har olästa meddelanden i din inkorg, kommer ett gult kuvert att synas på inkorgsfliken. Det är ganska lätt att se då det kommer nya meddelanden, då detta kuvert "flyger" över fliken hela tiden till dess att du öppnat dina olästa meddelanden.

I inkorgen finns det två grupper: Inkorg och Skickat. I inkorgen ligger inkomna meddelanden och i skickat finns de meddelanden du har skickat till andra.

Mittendelen av skärmen

Upptill i mitten finns det en meny med sju val. Start, Om sajten, Länkar, Medlemmar, Fler sajter, Min sida och Inställningar.


Om du klickar på start öppnas sajtens förstasida. På förstasidan hittar du bland annat en välkomsttext, artiklar och en aktivitetsruta. I aktivitetsrutan visas de senast inloggade besökarna, nyregistrerade medlemmar och nya dagboksinlägg.


Här finns en beskrivning om själva sajten och dess innehåll.


Ja, precis vad det låter som - länkar...


Under medlemsfliken ser du vilka medlemmar som är inloggade just nu. Du kan också söka efter medlemmar i alfabetisk ordning.


På denna sida finns länkar till de andra sajterna inom iFokus nätverk. Det kommer nya sajter hela tiden, så titta in här då och då.


Under Min sida hittar du dina personliga sidor. Där finns din personliga beskrivning av, exempelvis, dig själv. Ditt fotoalbum, din gästbok samt din dagbok finns också här.


Här kan du administrera dina personliga sidor (se ovan).

Personliga inställningar

Ändra din personliga beskrivning, dina registrerade uppgifter och ditt lösenord.

Fotoalbum

Hantera ditt fotoalbum.

Dagbok

Skriv i din alldeles egna iFokus-blog eller redigera dina tidigare dagboksinlägg.

Favoriter

Hantera dina favoriter: lägg till nya sajter och använder bland dina favoriter eller ta bort gamla favoriter.

Bevakningar

Se dina aktiva bevakningar och ta bort dem du inte vill ha. Här finns också möjlighet att inaktivera bevakningssidan efter att du skrivit ett inlägg.

Högra delen av skärmen: 

Överst på högra delen finns en nyhetsruta. I denna rullar de senaste/nyaste inläggen som gjorts i nätverkets alla sajter.

På mitten av den högra delen finns "Mina favoriter". Du kan där se vilka av medlemmarna på forumet som är online och inte. De som är online visas överst i rutan med svart text, de som är offline, visas längst ned, i grå text.

För att lägga till en medlem som favorit, klicka på dennes namn i exempelvis ett inlägg. Då kommer du till dennes personliga sida. Där finns denna knapp:

Då du lagt till en medlem som favorit, byts knappen ut mot denna -->

 

Här ser du de sajter som finns i nätverket. De du är medlem i syns överst med svart text, de du inte är medlem i visas längst ned, i går text.
För att bli medlem i en sajt, det är gratis och du kan vara med i hur många du vill, så klickar du på knappen "Lägg till sajt i favoriter".

Övriga funktioner:

När du läser ett inlägg finns 5 ikoner högst upp på sidan. "Prenumerera", "Bokmärk", "Tipsa en vän" och "Skriv ut".


Högst upp i varje inlägg finns en knapp för att hoppa till den första olästa kommentaren i tråden. 
En bra funktion för långa trådar med många kommentarer i.


Att skapa en prenumeration innebär att du får e-post skickat till dig när det skrivs något nytt i en diskussion eller på en sajt som du valt att prenumerera på.

Du får två val då du klickar på ikonen. Antingen kan du prenumerera på svar enbart i den tråden du läste då du klickade på knappen. Eller så kan du välja att prenumerera på allt som skrivs på aktuell sajt. Då får du e-post så snart någon skrivit en kommentar, eller postat nya inlägg och artiklar.


Klicka på denna om du vill sätta ett bokmärke i en speciell tråd som du vill kunna hitta snabbt och enkelt igen senare.
För att se dina bokmärken så klickar du på knappen "Bokmärken" uppe till vänster. Under Inkorgen.


Med denna funktion kan du tipsa andra om trådar/inlägg/artiklar du tycker är intressanta. Klicka på ikonen och fyll i mailadress m.m. till den du vill tipsa.


Ja, denna funktion kräver väl ingen närmare beskrivning. :-) Helt enkelt, skriv ut tråden/artikeln.

Av: Cattis

Datum för publicering

  • 2006-06-27

/Cattis

.:. www.shetlandsponny.com .:.

Anmäl
2006-06-27 20:55 #1 av: VeronicaP

Väldigt bra beskrivet Cattis


Anmäl
2006-06-27 21:34 #2 av: Milla

#0 alltså du är ju bara så super!!

Anmäl
2006-06-27 21:36 #3 av: RebeckaKihlberg

 

Vad skulle vi göra utan dig Cattis?!Flört

Anmäl
2006-06-27 21:37 #4 av: cinna

Hmm, den här tråden hade jag behövt när forumet var nytt, korkad som jag är när det gäller datorer.

Fniss, jag som sitter hemma just nu med liten omodern skärm ser inte den högra delen av skärmen. Spännande att inte veta vem som är online...

Anmäl
2006-06-27 21:43 #5 av: [Anna-N]

Väldigt bra för både nya och gamla medlemmar. Kanon!

Anmäl
2006-06-27 22:00 #6 av: __iE

#4

om du är på ditt skrivbord så högerklickar du, då kmr det upp en liten ruta, med olika 'namn' klicka på Egenskaper!
Då kmr det upp en annan ruta med olika flikar, på en utav flikarna står det Inställningar, där visar den hur stor bildskärm du har på din dator, förmodligen har du 800x600 bildpunkter, ändra den ett snäpp till 1024x768 bildpunkter..

svårt att förklara, men hoppas du fattar :D

Anmäl
2006-06-27 22:01 #7 av: __iE

tillägger att du kmr då se det som finns på den högra sidan ^^

Anmäl
2006-06-27 22:33 #8 av: SannaHolmgren

Tack!

Några pusselbitar föll på plats!!!Skrattande

Anmäl
2006-06-28 18:25 #9 av: Cattis

Jag har fyllt på med övriga funktioner samt info om inkorgen.

/Cattis

.:. www.shetlandsponny.com .:.

Anmäl
2006-06-28 20:42 #10 av: cinna

#6,7 Testade och jisses vad "pluttigt" allt blev, det får nog vara som jag hade det innan, men tack för tipset :-)

 

Anmäl
2006-06-28 23:06 #11 av: __iE

joo, dt blir lite mindre än innan :D men man vänjer sig, sen tkr man att dt blir bättre, jag lovar ;)

Anmäl
2006-06-29 00:16 #12 av: cinna
#11 LITE mindre??Fundersam, får typ sitta en dm från skämen för att kunna läsa. Nåja någon gång skaffar väl även jag en riktig skärm...
Anmäl
2006-06-29 00:27 #13 av: Cattis

#12 Ja det tror jag är dags, för väldigt få sidor görs idag för 800x600. :-)

/Cattis

.:. www.shetlandsponny.com .:.

Anmäl
2006-06-29 00:28 #14 av: __iE

#12 haha ^^ kanske dags att skaffa glasögon ? ;)

Anmäl
2006-08-08 00:57 #16 av: Cattis

Det har kommit en hel del nya medlemmar, så denna känns aktuell igen. *putt*

/Cattis

.:. www.shetlandsponny.com .:.

Anmäl
2006-09-02 12:38 #17 av: Cattis

Åter en liten putt...

/Cattis

.:. www.shetlandsponny.com .:.

Anmäl
2006-10-06 01:54 #18 av: Cattis

Dags för månadens *putt* :-)

/Cattis

.:. www.shetlandsponny.com .:.

Anmäl
2006-11-29 23:35 #19 av: Annette

Putt igen.


Anmäl
2006-11-30 10:22 #20 av: Karro

hihi putta mig hit och putta mig dit :) men det är bra :)

Anmäl
2006-12-13 00:42 #21 av: Annette

Puttar upp.


Anmäl
2006-12-13 15:32 #22 av: Murre_Uddiz

#4 ser inte heller på min data. Men är just nu på den ganska nya, bärbara, så nu ser jag ;) Men tycker det är kuligare med den 'gamla' datanGlad Vet flera som har d som vi :P

Anmäl
2007-01-09 21:05 #23 av: Annette

Nu är vi uppe i över 600 medlemmar. För nytillkomna kan denna artikel vara till nytta.


Anmäl
2007-01-11 14:33 #25 av: Annette

Medlemsantalet har ökat till 609 st, så vi gör en ny putt.


Anmäl
2007-01-13 13:21 #26 av: kacka

Jag får FORTFARANDE inte mail om nya inlägg... Är det något som krånglar på iFokus...?

Anmäl
2007-01-13 13:31 #27 av: Annette

Ja, prenumerationerna är nog inte helt ok ännu.


Anmäl
2007-01-15 12:35 #28 av: Cattis

Nytt:

Mina inlägg

Som en vidareutveckling av funktionen "Mina senaste inlägg och kommentarer" under din personliga sida, finns nu även "Mina inlägg" under fliken "Forum".

Mina inlägg 

Det finns skillnader mellan de två listorna. Den under "Min sida" är tänkt som reklam för andra sajter man är aktiv i. Förhoppningsvis väcker det nyfikenhet från medlemmar som klickar runt och hittar sajter som inte visste fanns. Denna lista visar bara diskussioner skrivna i öppna grupper och aktiva sajter.

Listan under "Forum" är bara min egen. Här visas dom diskussioner jag varit aktiv i, men gäller bara för den sajten man är på. Här visas även inlägg i dolda grupper. I denna lista går det att bläddra tillbaka för att hitta äldre trådar man skrivit i.

/Cattis

.:. www.shetlandsponny.com .:.

Anmäl
2007-01-15 12:36 #29 av: Cattis

Mera nyheter:

Övriga funktioner:


Högst upp i varje inlägg finns en knapp för att hoppa till den första olästa kommentaren i tråden. 
En bra funktion för långa trådar med många kommentarer i.

/Cattis

.:. www.shetlandsponny.com .:.

Anmäl
2007-02-03 23:43 #30 av: kacka

Är alla "buggar" borta än?

Vad "måste" finnas med på sin personliga sida?

Anmäl
2007-02-03 23:55 #31 av: Cattis

Nej, sajten utvecklas hela tiden och buggarna kommer o går vartefter. Men de fixas löpande, o så dyker nytt upp. Så är det då man utvecklar en sajt så här.

/Cattis

.:. www.shetlandsponny.com .:.

Anmäl
2007-02-04 23:55 #32 av: kacka

Hu vilket jobb du har! Fattar inte hur du kan hinna med att vara aktiv i forumet...

Anmäl
2007-02-05 00:01 #33 av: Cattis

#32 Det är inte jag som bygger nätverket eller funktionerna.

/Cattis

.:. www.shetlandsponny.com .:.

Anmäl
2007-02-05 00:29 #34 av: kacka

Där har du tur iaf!  Flört Men du har iaf ett jättejobb att hålla reda på alla medlemmar som inte håller sig till reglerna...

Anmäl
2007-02-25 18:43 #35 av: Cattis

*putt*

/Cattis

.:. www.shetlandsponny.com .:.

Anmäl
2007-03-30 18:49 #36 av: Shetlandsponny

Cattis hur gör man sån där snygg text du har ?

Anmäl
2007-05-27 18:51 #37 av: Annette

Puttar upp för nytillkomna.


Anmäl
2007-09-04 01:00 #38 av: Annette

För nytillkomna medlemmar kan denna artikel vara till nytta. Fråga gärna om något är oklart.


Anmäl
2007-12-02 13:58 #39 av: Livelive

jag har inte inte högersidan, den finns inte med på min skärm...? vad är det som är tokigt?

Anmäl
2007-12-02 17:31 #40 av: Cattis

#39 Vad har du för upplösning?

/Cattis

.:. www.shetlandsponny.com .:.

Anmäl
2008-01-05 14:39 #41 av: Kris_J

Jag har ingen ikon för fotoalbum?

Anmäl
2008-01-05 14:59 #42 av: Annette

#41. Det fungerar ändå inte att ladda upp bilder för tillfället. När nya versionen för iFokus lanseras kommer den tjänsten igång igen.


Anmäl
2008-02-23 18:13 #43 av: Annette

Jag puttar upp denna artikel eftersom det finns nya medlemmar som undrar lite över de olika funktionerna.


Anmäl
2008-05-20 14:27 #44 av: Linn

Super! Denna ska jag länka till! :) Tack så mycket!

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

Anmäl
2008-05-20 14:31 #45 av: Cattis

#44 Ingen idé, för när nya iFokus lanseras är denna helt fel och inaktuell.

/Cattis

.:. www.shetlandsponny.com .:.

Anmäl
2008-09-04 22:19 #46 av: Linn

Finns det någon möjlighet att någon orkar uppdatera denna artikel för att matcha nya ifokus?

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.