Annons:
Etikett25-shetlandsaktiviteter
Läst 3048 ggr
Cattis
2006-05-15 02:08

Visningskurs med Shetland Väst

På plats fanns 5 shetlandsponnyer som sedan skulle få agera övningsobjekt. Först gick Karin igenom hur det går till på en utställning och sedan fick vi se hur en visning skall gå till. Stefan visade detta tillsammans med Kyllemos Athene, ett mycket utställningsvant sto. Vi fick också se hur det inte skall gå till och då var vi många som log!

Den 13 maj anordnade Shetland Väst en visningskurs vid Rossebo Ridhus, Frändefors. Ett 30-tal medlemmar hade mött upp för att få tips av Stefan Karlsén och Karin Svedberg. Bland deltagarna fanns såväl nybörjare som mer vana utställare.

Vi började dagen inne i ridhuset. På plats fanns 5 shetlandsponnyer som sedan skulle få agera övningsobjekt. Först gick Karin igenom hur det går till på en utställning och sedan fick vi se hur en visning skall gå till. Stefan visade detta tillsammans med Kyllemos Athene, ett mycket utställningsvant sto. Vi fick också se hur det inte skall gå till och då var vi många som log!


Kyllemos Athene

Sedan gick vi ut i det vackra vädret och de deltagare som ville fick träna visning för Karin. Vi fick många bra tips och upptäckte att det inte är så lätt som det ser ut att visa häst på rätt sätt.


Övningar

Några tips:

  • Gå i höger varv på ringen.
  • I skritt hålls ledtygeln i båda händerna. I trav samlas den upp och hålls i höger hand.
  • Ställ upp ponnyn med den öppna sidan mot domaren. När domaren går runt ponnyn skall visaren flytta sig åt sidan så att frambenen på ponnyn syns.
  • Om du inte är nöjd med uppställningen och ni kommit för långt från domaren, vänd ponnyn och gör om. Backa aldrig!
  • När rörelserna visas är det viktigt att ge ponnyns huvud frihet. Gå vid bogen.
  • Om huvudet hålls för högt kan ponnyn se ut att ha underhals och om det hålls för lågt ser halsen kort ut. Lagom är bäst!
  • Titta rakt fram och håll en rak linje.
  • Vid vändningar kan man gå ut lite åt vänster innan man vänder åt höger. Då kommer man tillbaka i samma spår.
  • Om ponnyn är ovillig att vända kan man höja handen eller spöet och på så sätt underlätta vändningen.
  • När ponnyn skall trava, börja sakta och öka när du närmar dig domaren. Då undviker man bäst att det blir galopp.
  • Tänk på att inte ta för stora kliv när du visar en shetlandsponny.
  • Träna hemma! Lär gärna ponnyn kommandon, t ex trav och halt.
  • Hingstar skall visas av person över 16 år.
  • Visare under 14 år skall bära hjälm.
  • Kom ihåg att en prydligt klädd visare höjer helhetsintrycket! Använd skor som är bekväma att springa i.

Utställningsförberedelser

Efter en fikastund i solen tipsade Karin om hur man förbereder sin ponny för utställning. Hon poängterade att det hon sade är tips, man får själv prova sig fram till vad man tycker är bäst.


Baroness

Före en utställning behöver ponnyn oftast tvättas ordentligt. Det gör man enklast genom att duscha den i ljummet vatten. Vanligt människoschampo går alldeles utmärkt att använda. Blöt ponnyn noga och schamponera, skölj noga och schamponera gärna en gång till, skölj igen. Vid sköljningen är det bra att ha en svettskrapa att dra ur vattnet med, då ser man lättare att allt schampo är borta. I huvudet är det bäst att bara tvätta av den med en fuktig svamp. Använd gärna balsam i man och svans, skölj noga. Efter tvätten rekommenderade Karin att använda pälsglans i den våta pälsen. Borsta lite lätt så att pälsen ligger åt rätt håll.


Kålkulla Unik

En Shetlandsponny skall ha så långt tagel som möjligt. Svansen skall gärna nå marken, men inte släpa. Borsta inte för mycket i manen, eftersom det sliter. Om ponnyn skall ha delad man på utställningen, delar man den lättast med en vanlig hovkrats. Börja vid öronen, dra och dela. Sätt gärna gummiband i manen, tänk då på att sätta dom högt upp och tätt, annars kommer manen att dela sig där gummibanden suttit. Detta gör man efter man tvättat ponnyn och i blöt man. Gummibanden skall förstås tas bort innan ponnyn skall visas. Innan ponnyn skall in i ringen kan man ta lite matolja eller barnolja på en fuktig wettexduk och stryka ut i manen och svansen. Använd detta med måtta, annars ser ponnyn ut som en flottig munk. Använd det heller inte på kroppen, det blir fettfläckar. Var försiktig med olja i ansiktet. Glitterspray rekommenderas inte. Klipp av skägget under hakan. Utstickande hår i öronen kan man också klippa av, dock ej inuti örat.


Kålkulla Utrolla

Vi fick även titta på lite olika visningshuvudlag. Ston visas vanligen utan bett. Det finns lite olika varianter av huvudlag. Tänk på att det skall passa ponnyns huvud typ, ett grovt huvud kanske klär bättre i ett huvudlag med grovt läder. Medan ett nättare huvud kanske passar bättre i lite tunnare remmar. Man får prova sig fram, likaså om man föredrar vitt, brunt eller svart. Huvudlaget skall sitta åt lagom mycket så att inga remmar hänger och slänger. Nosremmen skall sitta ganska högt så att huvudet får rätt proportioner. Om man visar i träns skall man undvika tyglar. Trä ett grimskaft genom bettringarna i stället. Ett hundkoppel i läder går alldeles utmärkt. Kedja är inte alltid så bra, det blir lätt att den slår mot ponnyn och därmed hämmar rörelserna.

Jag tror alla kände sig nöjda och glada efter alla tips och trevliga samvaro. Det gjorde inte saken sämre att vädret var på sitt bästa humör heller.

Ett stort tack till Stefan och Karin som ordnat denna trevliga dag! En sådan här puff inför varje utställningssäsong skulle passa bra.

Ponnyerna som så tålmodigt ställde upp som övningsobjekt var:

  • Fannys Madicken, född 1991. e Jolly Roger of Marshwood RS 215 u Fanny RS 1854
  • Baroness, född 2003. e Utrol RS 391 u Berdien v. Landzicht RS 3399
  • Kyllemos Athene, född 1999. e Kanteborgs Sprite RS 271 u Kyllemos Aniara RS 3062
  • Kålkulla Utrolla, född 2002. e Utrol RS 391 u Kålkulla Uniett RS 4283
  • Kålkulla Unik, född 2000. e Smevallens Arrogant RS 341 u Kålkulla Uniett RS 4283

Text och foto: Annette Wadman

Relaterade länkar

Av: Annette

Datum för publicering

  • 2006-05-15

/Cattis

.:. www.shetlandsponny.com .:.

Annons:
paparatzi
2006-05-15 02:13
#1

Åh vilken jätte bra artikel, den får ni 43 poäng för  Glad

Cattis
2006-05-15 02:15
#2

#1 Annette skall isf ha dessa 43 poäng. Välskriven och informativ!

/Cattis

.:. www.shetlandsponny.com .:.

kacka
2006-05-15 02:17
#3

Mycket bra referat!!!!

Annette
2006-05-15 08:47
#4

Tack så jättemycket. Det är i så fall mer än mina ponnyer någonsin fått!Flört (Gamla Nikita brukade få 42.)

Annette
2006-08-05 00:21
#5

Putt

Upp till toppen
Annons: