Annons:
Etikett10-skötsel-hästhållning
Läst 2696 ggr
Cattis
2006-06-08 11:41

Sommarkollo - den efterlängtade betesperioden

Några tips och råd inför stundande betessäsong. Sådant som man bör tänka på och sådant som kan uppstår under sommaren. På betet lurar även många faror...

 

Många har säkert redan släppt hästarna på bete beroende på var i landet man bor. En efterlängtad period, då det blir ett härligt sommarkollo för hästarna.

En del samlar flera unghingstar i större flockar där de under sommaren får tampas med andra hingstar. Det finns särskilda hingstsläpp som brukar vara en välbesökt tillställning för hästintresserade.

Det är alltid skoj för unghästarna om de får gå med jämnåriga kamrater.

Tänk på att i tid vänja hästen vid gräs så att tarmfloran är förberedd och därmed undvika tex. Kolik och fång som kan uppkomma när det blir bla. snabba foderbyten.

Betesperioden innebär också en del förberedelser och problem som kan uppstå.

Det är viktigt att hagarna ses över innan betessläppet. Trasiga stängsel kan allvarliga skador som följd. Viktigt också att stängslet är anpassat efter vilka hästar som går i hagen. Två trådar kan räcka till ett halvblod medans det kan behövas några fler för små ponnyer.

Tänk också på att ett elstängsel längs allmän väg ska ha varningsskyltar att stängslet innehåller ström.

Betesmarken bör också kontrolleras. Det kan ha kommit upp föremål under vintern som tex. Trasiga glas, spikar etc. Sådant är vanligt på gamla marker. Gå igenom hagen med en järnkratta gärna innan gräset blivit alltför långt.

Några dagar innan betet ska alla hästar avmaskas samt kontrollera att den inte har några sår eller att tänderna är vassa. Dessutom att hovarna är verkade.

Det kan under betesperioden uppkomma faror för hästen. Dels kan de bli angripen av mygg, knott och även fästingar. Det gäller att ha daglig kontroll och behandla i förebyggande syfte med någon form av myggmedel.

Andra faror kan vara spark - och bitskador. Dessa ska behandlas omgående innan det blir infektioner. Se till att hästen har ett fullgott stelkrampsskydd innan den åker på bete. Samt att i alla fall bakskorna är borttagna för andra hästars säkerhet!.

Giftiga växter förekommer i hästhagarna. I normala fall undviker hästarna att äta växter som är giftiga men det händer att de slukar även dessa. Detta till följd av att de kan drabbas av kolik och andra symptomer som tex. Diarée, förlamningar, kramper etc.

Några exempel på giftiga växter är smörblommor, åkerfräken, sprängört, idegran, ekollon som i vissa fall kan vara beroendeframkallande för häst. Alsikeklöver är en giftig växt som lätt förväxlas med rödklöver. En flora kan vara en väl investering, som hästägare!.

Glöm inte att hästen behöver ha fri tillgång till vatten, salt och även mineraler. Den behöver tillsyn ofta. Flera gånger per dag och även stängsel, vattenkar och elaggregat behöver ses över ibland. Under en lång sommar bör hästarna både avmaskas och verkas under tiden.

Tänk på att betets tillväxt avtar efter midsommar. Ibland kan tex. Ston med föl behövas stödutfodras. Håll koll på hästens hull. Varken mager eller fet är bra. Lagom är bäst.

Med hopp om en trevlig och skön sommar för såväl Shetlandsponnyer som dess ägare.

Av: Anna N

Datum för publicering

  • 2006-06-08

/Cattis

.:. www.shetlandsponny.com .:.

Annons:
Cattis
2007-05-02 11:03
#1

*putt*

/Cattis

.:. www.shetlandsponny.com .:.

Upp till toppen
Annons: