Annons:
Etikettgodkända-hingstar
Läst 2966 ggr
Bettanz66
2014-02-05 16:38

Generalmönstring/Avelsvärdering

Är kraftigt förvirrad av det jag läste i senaste medlemstidningen ang generalmönstring. Och då jag är ny inom hästavel så är det en djungel. Kan någon kunnig reda ut det hela för mig vad som gäller. Om en hingst är godkänd avelshingst med godkänt körprov ska han då visas i år om han är 14 år i år? Samt vad kollas? han har blivit lite vriden från framknä och ner funderar på om det vart en dålig hovslagare hos tidigare ägare då han längre tillbaka har fått jätte fina poäng på utställning. Det jag menar med bena är om det ens är någon mening att visa honom. Läste att det ska vara föruttagning/avelsvärdering i Tenhult är det bara där iså fall man visar hingstarna för fortsatt avel?? Hoppas nu på att någon kan svara så tydligt som möjligt på mina frågor.

Annons:
Mmia
2014-02-05 17:26
#1

Du ska visa din hingst i år och generalmönstringen är på hösten i Laholm och Kolbäck.

Bettanz66
2014-02-05 18:53
#2

Är generalmönstringen fortfarande kvar?? jag trodde det hade blivit något annat men jag kanske läste galet i sista tidningen från shetlandsponnyn.

Är det något datum fastställt el ligger det ute vart man kan läsa om det?

Vet du vad som gäller ang benställningen?

Annette
2014-02-05 20:34
#3

Generalmönstringarna skall numera genomföras vid  hingstpremieringarna på hösten. RS-hingstarna skall visas vid 9 resp 14 års ålder, i år är det alltså årgångarna 2000 och 2005 som skall visas. 

Hingstarna exteriörbedöms så benen bedöms också.

Om din hingst är felverkad borde väl en kunnig hovslagare kunna korrigera felet? Det görs väl inte på en verkning men det är ju fortfarande 7 månader kvar till GM.

VeronicaP
2014-02-05 21:12
#4

Jag tänkte att jag skulle maila någon ansvarig när de gäller generalmönstringen så de tänker på att inte lägga det så de krockar med Derbyt u början på september nere på Jägersro då de kanske är så att några 4 åringar som måste visas ska starta där

Någon som vet vem man ska maila om sådana här saker ?

Annette
2014-02-05 21:20
#5

#4. 4-åringarna kan visas på våren, de omfattas inte av GM.

Efter vad jag har förstått är höstens hingstpremieringar bokade till 6-7 september.

Mmia
2014-02-05 21:57
#6

Generalmönstring och Hingstpremieringen är 6-7 september i Laholm och Kolbäck

Annons:
cinna
2014-02-06 07:16
#7

Vill du att din hingst ska få behålla sitt RS-nummer och därigenom även kunna ge sina avkommor RS framöver så måste du visa honom på generalmönstringen.
Fundering eftersom jag ju inte vet varken vem du eller din hingst är: "lite vriden från framknä och ner" Lite? Det är inte så att det bara är just det, lite, och inget någon annan har reagerat på utan något bara du ser?? Ibland går man ju över sina egen hästar med lupp lite för mycket… 🙂

VeronicaP
2014-02-06 11:20
#8

#5 Men nu är de så att jag kan tex inte visa på våren pga operation och då jag tycker att Shetlandssällskapet måste börja tänka mer på bruks så borde inte avelsvärderingar krocka med så stora lopp då vi är flera som använder våra hästar och då vi äger en 4 årig hingst så skulle han komma med i Derbyt så kan man ju inte visa de andra heller för då är man väg och tävla , de hänger ju inte bara på att den kan visas på våren utan att man inte är hemma !!!

Det är en väldigt bra reklam för rasen och de godkända hingstarna om de kan få tävla i de stora loppen och en ännu större MERIT än en utställning tex .

VeronicaP
2014-02-06 11:25
#9

#6 Vet du om det är den 6 september i Laholm ?
Har datumen kommit ut om GM någonstans ?

Annette
2014-02-06 12:01
#10

#9. Kan du inte visa honom våren därpå? Om han har sin bokstav hela 2014 så får han ju betäcka i år och visas han sedan våren 2015 missar han ingen betäckningssäsong.

VeronicaP
2014-02-06 12:07
#11

De måste väl visas fram det året de är 4 har jag för mig om jag ska vara ärlig.
Men jag tycker allvarigt att SSS måste börja tänka om lite när de gäller höstvisningen jag har påtalat det flera gånger att Derbyt ligger alltid första helgen i september tex.

Vill vi börja få bra reklam och få betalt för våra hästar så måste man börja tänka lite mer brukstänk och inte bara utställningstänk.

Jag kan visa om de är så att de är i Laholm den 6 september, men är han i fulltävlingskondition så lär han tappa något poäng med de får man ju ta då.

NU vet ju inte jag om han kvalificera sig dit men de är ju ett av de stora målet i år i alla fall :D

hippoteket
2014-02-06 13:16
#12

#0 - Hingstarna visas för att kolla att de är i god hälsomässig status, man vill t.ex se om de har utvecklat fång eller sommareksem. Sen går man också igenom deras nedärvning för eventuell förändring av avelsvärdeklass.

De bedöms också, men poängsumman de får på generalmönstring spelar egentligen ingen roll för fortsatt godkännande.

Så, klart att du ska visa din hingst! 😃

Mmia
2014-02-06 13:46
#13

Är det någon som vet varför det ska vara poäng på en generalmönstring när det är koll på hälsa och nedärvning som är syftet ?

Annons:
lotteanderberg
2014-02-06 13:52
#14

Vår hingst tävlas året om och på utställningar bedöms han blandannat  alltid ner för att han är för mycket i bruksskick, samma gällde vår andra shettis som var i fantastisk form för sin ädla ålder och tävlades året om. Vi kan/vill aldrig "tjocka" till våra shettisar, varför då? För att några domare säger att dem ska ha mer hull? Jag får väl nu antagligen ovänner, men jag håller hellre än ponny i sunt skick året om än att dem ska se fångfeta ut för att få extra poäng för att se "rastypiska ut". Det är synd bara att vid visning inte ta det i beaktning att ponnyn exempelvis är en mycket duktig bruksponny som av förklarliga skäl är väldigt vältränad. Det är tyvärr två olika världar när det gäller utställningssidan kontra brukssidan…Även vår hingst ska generalmönstras i år och jag har inte betäckt ännu, men kommer låta en seminstation hjälpa mig så han kan lämna potentiella avkommor. Vet inte om det kommer att hjälpa i mitt fall eftersom han inte har betäckt ännu, till trots att han är legendarisk inom sitt bruksområde. Vår shettis andvänds i bruks av en liten flicka som hanterar honom fantastiskt. Han är väldigt snäll för att vara hingst. Jag har velat vänta och inte betäcka honom naturligt för att potentiellt inte väcka ett mer hingstigt beteende och därmed försvåra hanteringen för vår flicka. När det gäller krock mellan tävlingar kontra utställningar så är det nog svårt att få ihop det för alla. Vi vill förvalta arvet på bästa sätt för vår shettis och hoppas att svenska shetlandsvärlden börjar främja brukssidans ponnisar mer, för det finns många fina bruksshettisar i Sverige att vara stolta över. Tänk vad härligt att ha en arbetande shettis. :)

AnnaFagerell
2014-02-06 14:53
#15

#14 Jag håller inte med dig där. Jag har sällan mina hästar feta och får ändå, vad jag anser, bra poäng. Men visst, en shetland i full travarkondis med uppdragen buk får lite lägre poäng och själv anser jag den ska ha det. En shetland skall vara i gott hull och en utställning är en skönhetstävling. Undrar däremot när du säger att du ska anlita seminstation… Det är inte tillåtet att tappa shetland för semin, det vet du väl? Shetland kräver naturlig betäckning. Detta har iaf jag fått lära mig. Tycker själv inte att en hingst blir mer hingstig för att han får betäcka. Veronica… Håller med dig, man får ha lite koll på de större arrangemangen när man lägger så viktiga saker som generalmönstring. shetland används ju ganska mkt inom området.

Medarbetare på djurskydd.ifokus

Bettanz66
2014-02-06 15:30
#16

Å va glad jag blir när jag har fått svar på mina frågor och även läst era andra inlägg. Intressant läsning. Självklart ska jag visa min hingst och så ska jag hitta en bra hovslagare som kan rätta till felet. jag har sett att han är lite vriden själv och så fick jag det bekräftat på en utställning jag var på i somras. Åkte på en för att få lite träning för min egen del då det är helt nytt för mig. Visste inte att det ej är bra att ha en shettis i för bra kondition/hull. Och vi som använder våra till både körning och ridning. Då kan man ha gott samvete i sommar om dom blir lite små runda =) men inte feta. Hur går en generalmönstring till då? som en utställning heller? När jag var på utställning i somras så var han riktigt lugn och fin för att vara så mycket hästar men precis innan jag skulle in i ringen så stod det en unghingst utanför så min spände sig och fick inte så bra poäng. Hur kan man lyckas bättre nästa gång med att få honom att slappna av?? Någon som har erfarenhet ifrån det? vill ju inte missa poäng för en sådan sak.

hippoteket
2014-02-06 16:16
#17

#14 - det är så tråkigt när det ska behöva dras till ytterligheter, varken en "fångfet" (din benämning) eller alltför slimmad ponny är idealisk. En shetlandsponny ska ha en tydlig ponnykaraktär och den framträder ofta om ponnyn är "rund och go", utan att nödvändigtvis vara smällfet.
Sen är det så att om man har en lite nättare ponny som dessutom hålls "extremt vältränad", då tappar den sin raskaraktär, medan en lite grövre shetlandsponny kan vara ganska slimmad utan att för den skull tappa rastypen.

En utställning bedömer dagsformen utifrån utseende och där ska varken härstamning eller bruksegenskaper spela någon roll.

Vid avelsvärdering är det lite annorlunda, där har både bruksegenskaper och härstamning betydelse för den slutliga bedömningen och man kan på ett annat sätt se lite mer igenom dagsformen. Det är bedömning på liknande sätt men med två olika syften.

Sen kan man, som #13 gör, kanske ifrågasätta varför det ska vara en poängsatt bedömning när de mönstras.

#16 - ett vridet knä är inget du kan åtgärda på en vuxen ponny, det gör mer skada än nytta att försöka. Visa honom i ett gott skick så är alla glada och nöjda.

Det du kan göra för att han inte ska bli spänd av andra hästar är att träna honom på att hanteras (ridas, köras, jobbas på annat sätt) bland många olika andra hästar så att han inte gör så stor affär av att det står andra hingstar och gapar i närheten. Vissa hingstar taggar ner rätt fort med lite träning, medan andra aldrig ger sig. Vilken kategori din hingst tillhör lär du märka med tiden…

lotteanderberg
2014-02-07 10:27
#18

#15 Jag vet inte om det är förbjudet att tappa en shettis, men ska undersöka det. Det finns en frågan från personer med större ponnys som är intresserade av vår shettis mentalitet och egenskaper i betäckningssyfte. Vet inte om det isåfall också är olagligt eftersom han är godkänd hingst? Nåväl, jag har inget stuteri och lämnar detta åt er som är specialister på uppfödning samt betäckning. När det blir aktuellt så kommer jag att googla mig fram samt ringa upp specialister inom detta område för att säkerställa att allt går rätt och riktigt till. 

Igen så säger jag: -Heja den arbetande shettisen! :P

Mmia
2014-02-07 13:24
#19

Kolbäck Lördag 6/9 och Laholm Söndag 7/9

VeronicaP
2014-02-07 15:16
#20

jaha där rök ev den chansen då , får väl hoppas då att han travar skit och inte kan ta sig till Derbyt när de är så jäkla bra planerat *suck*

Annons:
AnnaFagerell
2014-02-07 17:48
#21

#18 Har för mig att moderstamboken inte tillåter semin på shetland.

Medarbetare på djurskydd.ifokus

Hanna-D
2014-02-07 19:22
#22

Jag tror att det är tillåtet men om hingsten verkar i avel genom semin får den inte användas i naturlig avel samtidigt. Kan inte läsa någonstans att det inte är tillåtet.

Hagalyckan
2018-11-13 15:39
#23

Tänkte väcka liv i en gammal tråd som egentligen inte svarat på frågeställarens fråga; Varför generalmönstrar man? 

Från "början" var det en ren hälsokontroll. Så kallat sommareksem och till viss mån fång.

Förr var det på tre platser runt om i landet. T.ex.  Bjärsjölagård, Nossebro och Strömsholm, då visades alla hingstarna och det var en riktigt fest att närvara på dessa ställen.

Sedan många år har de flesta av de engelska ponnyrasernas föreningar i Sverige tagit bort generalmönstringen. Moderföreningen har mig veterligen inget liknande heller får Shetlandsponny hingstarna.

Så varför generalmönstring?

Annette
2018-11-14 06:27
#24

Svaret finns i  #7 och #12.

Personligen tycker jag att GM är mycket viktigt.  Tycker det ingår i RS-meriten att hingsten skall fram vid 9 och 14-års ålder tillsammans med övriga ur samma årgång. Kallbloden har sundhetskontroll varannat år (?) vid sommarpremiering. Jag tycker SSS koncept är bättre. 

För mig är det ointressant att moderstamboken inte har något liknande. Där räcker det väl med ett veterinärintyg för att få betäckningslicens. 

Tycker att vi måste vara noga med att behålla en god kvalitet på Shetlandsponnyn.

Hagalyckan
2018-11-15 17:32
#25

Svaret i #12 tar upp det som AVN gör eller ska göra varje år av hingstarna. 

En ren hälsokontroll av hingstar 9 o 14 år!  Tillsammans med övriga ur samma årgång, jaha och vad ger det? 

Vad är bättre i SSS koncept? Vad är det som är bättre? Vad ger det för svar och för vem?

Hur kan en GM påverka kvaliteten på Shetlandsponnyn? Det ska vara en hälsokontroll eller??

Upp till toppen
Annons: