Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

01 - Allmänt 02 - Avel 03 - Utställning 04 - Premiering 05 - Godkända hingstar 06 - Föl 07 - Fölboxen 08 - Betäckningar & fölningar 09 - Stammar & blodslinjer 10 - Färger 11 - Skötsel & hästhållning 12 - Foder & utfodring 13 - Bruks 14 - Utrustning 15 - Sjukdomar & skador 16 - Hästpass 17 - God morgon! 18 - Propositioner 19 - Om sajten 20 - Föreningsfrågor SSS 21 - Föreningsfrågor Övriga 22 - Reglementen & lagar 23 - Säljes 24 - Köpes 25 - Bete & stallplatser 26 - Efterlysningar 27 - Föllistor 28 - Stuterier 29 - Icke hästrelaterat 30 - Grattis 31 - Fölnamn 32 - ESG 2006 33 - ESG 2008 34 - Minneslunden 35 - Shetland4Fun 36 - MMS och SMS
15 - Sjukdomar & skador

Återkommande hålväggar

2017-05-18 23:49 #0 av: toveeolsson

Halloj!

Mitt sto har haft ordentliga hålväggar i vinter som behandlats med att hovslagare klippt upp fickan och vi har borstat med stålbortse samt haft på ett trögflytande, bakteriedödande medel. Två fötter har blivit friska, varav en av dessa fått ett återfall, där fickan är ca 5mm djup. De andra fötterna (en fram- och en bakhov, diagonalt) är inte helt återställda än. Bakfoten är dock påväg att bli bättre. Det var den som var värst från början, och därför tar den ju mest tid. Framhoven däremot, har blivit bättre och sen sämre hela tiden. Imorgon kommer hovis och vi ska sätta på skor fram om det går, detta främst för att hon är ömfotad, men också för att ta bort lite av hålväggarna.

Min fråga är, har ni några andra tips på behandling av hålväggar? Hon har haft hålväggar tidigare och jag blir både ledsen och irriterad över att de inte vill ge med sig. Dessutom har den svårt skadade framhoven och bakfoten växt alldeles konstigt eftersom mycket av hoven var tvungen att klippas bort vid första verkningen. Hon har dock inte varit halt sedan hovslagare klippte upp fickorna första gången.

Anmäl
2017-05-19 05:27 #1 av: Annette

Vad strör du med?

För ett antal år sedan fick 7 av 10 ponnyer hos mig hålväggar samtidigt. Jag hade just köpt en ny pall med torvströ och min hovslagares teori är att det fanns någon form av bakterie där. Jag hade då använt torv i många år utan bekymmer. Numera strör jag med spån och vi har inte haft några hålväggar alls.

Jag borstade rent hålväggarna dagligen och lade i en pasta jag blandade ihop av virkon och helosansalva några gånger i veckan. 


Anmäl
2017-05-19 08:39 #2 av: toveeolsson

#1 Hon går på lösdrift året om. På vintern hos min moster med stor hage och lösdrift. I den är det halm. När hon väl fått komma in så är det spån i boxen. Hos oss är det jord (kanske som torv?) Den är i vilket fall torr och dammig. Vi har inte något speciellt underlag inunder "taket", utan det är samma där som i resterande delen av hagen. Har läst nåt om att bakterien kan finnas i deras tarmflora, och de bajsar rätt mycket vid ingången där det mesta av jorden är. I andra delen av hagen är det gräs.

Har upptäckt att min andra ponny också hon börjar utveckla hålväggar. Hon har varit hemma hos oss i knappt två veckor...

Anmäl
2017-05-19 09:49 #3 av: Annette

Inte roligt :(
Jag skulle börja med att mocka bort skiten varje dag om de nu gärna står i den.


Anmäl
2017-05-19 13:28 #4 av: Linnah

Mina hästar har också hålväggar lite till och från, men det är inget som har påverkat nån av dem och jag försöker bara hålla rent och verka dem som vanligt (eller verka bort så inte det fastnar stort grus eller så). Så länge det inte går jättedjupt eller att de påverkas negativt så tycker inte jag det är så mycket att hetsa över. Tycker snarare det blir värre för ponnyerna att böka för mycket.

Att fylla i hålet med tjära + bomull kan vara ett sätt att hålla bakterier borta + undvika stenar.

Anmäl
2017-05-19 13:39 #5 av: Annette

Min hovslagare avråder från att täppa igen.


Anmäl
2017-05-19 14:54 #6 av: Linnah

#5 Det finns råd åt alla håll kring hålväggar. :) Vår hovslagare i Karlstad tyckte att vi skulle växla mellan jodsprit och nåt annat, för att det är både bakterier och svamp som samverkar och den ena gillar mörker och tätt och den andra gillar luft så den hovslagaren sa att man skulle döda båda genom att växla. Nån annan har föreslagit tjära. Någon har velat klippa upp allt, nån annan gör det inte. Har också testat Thrush Stop som min mamma gillar, det funkar kanske om man är nitisk. Min senaste hovslagare har använt väteperoxid för att rensa/göra rent och sen rekommenderat tjära + bomull.

Tjära + bomull är i mitt fall enbart för att undvika sten i som gör att det gräver sig ännu djupare, tills det växt ut så man kan klippa bort det värsta av hålet. Det har åtminstone inte gjort det värre.

Anmäl
2017-05-19 19:13 #7 av: toveeolsson

#3 #4 De går med höns, och de river runt allt bajs i hagen hela tiden. Men ska försöka ta bort lite oftare!

Nu är hon ju redan uppklippt, men mamma och jag har tummar på att vi ska vara konsekventa med virkon s och absorbine. Idag när hovis klippte upp så har det blivit bättre. Även om han var tvungen att ta bort lite så HÄR det blivit bättre. Nu tänker jag inte tillåta några mer bakterier!

Den andra som också har börjat påvisa lite hålväggar är vi istället noga med borstning och har börjat med virkon s. Detta för att INTE behöva klippa upp henne som vi fått göra med den andra!

Anmäl
2017-05-19 19:25 #8 av: Annette

Jag skulle ta bort hönsen.
Jag har alltid hört att man skall undvika att ha hästar och höns ihop pga hönsloppor. Men hönsskiten kanske inte är så bra den heller.


Anmäl
2017-05-20 10:40 #9 av: Pudlan

Vi har har haft ordentliga hålväggs problem. Viktigt att de kommer in o får stå torrt så hoven torkar på natten. Det som funkade bäst här va 8 dl vatten blandas med 2 dl vanligt salt med jod. Blanda doppa ren hov i saltlösningen 10-20 sekunder o låt stå torrt inne över natten. Doppa inte kronrand. Eller håll hoven som när man kratsar o häll i hålväggarna. Men viktigt att hoven är ren. Vi använde vattenslang o hålrumsboste för tänder.
Va det mycket regn l blött ute = in tidigare.
Blöt hov är mjukare. Saltet torkar ut hoven o jod o salt är bakterie dödande.
Krossgrus har vi framför stall o i grushsgen o det lilla fina krosset i gruset ät sig upp i bäranden när hovarna var blöta o fuktiga.

Anmäl
2017-06-06 22:51 #12 av: Vippa2012

Då vi råkade ut för det här pillade vi ordentligt rent i skåran, kokade sen ur med väteperoxid, lade sen i Lotagen och lät torka för att sen lägga i gips binda. Bytes vid behov och vips så var problemen borta.

Anmäl
2017-06-07 09:18 #13 av: AnnaFagerell

Ta bort hönsen och gödsla ut och behandla med virkon så ska du se det hjälper.
Vid rejäla angrepp har vi gipsat hovarna och det har fungerat fint

Medarbetare på djurskydd.ifokus
Anmäl
2017-06-09 00:59 #14 av: Urhasten

Har du grovfoderanalys? Det låter som zink och eller kopparbrist/obalans. Mina hade massa hålväggar ett tag och återkommande regelbundet egentligen. Förstår frustrationen, men nu är mina hästars hålväggar helt borta (förutom en enda hålvägg som håller på att växa bort). Jag fick göra full grovfoderanalys och insåg att mina förmodligen haft obalanser. Balanserade upp bland annat zink och koppar, enskilda mineralen, i foderstaten och hovarna är betydligt mycket bättre.

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl
2017-06-09 05:48 #15 av: Annette

Knappast troligt att det är obalans i foderstaten eftersom den nya hästen fick hålväggar så snabbt. Tror mer på att ta bort hönsen och mocka bort gödseln efter dom. 


Anmäl
2017-06-09 12:28 #16 av: AnnaFagerell

Håller med Annette.
Skulle aldrig ge extra koppar åt en ponny heller. Efter alla levers nummer jag haft på mina har jag blivit varnad för just koppar.
En del av mina får hälggar på ett visst bete där det är mycket blöt mark.

Medarbetare på djurskydd.ifokus
Anmäl
2017-06-09 17:24 #17 av: Urhasten

Givetvis skall man inte ge någonting om det inte finns ett behov av det. Därav jag frågade kring hur grovfoderanalysen ser ut. Man får också tänka på att hornet som är i marken idag är tillväxt för ca. 1 år sedan då det tar ungefär ett år för en hov att förnyas från kronrand till marken. Kvalitén kan med andra ord variera då beroende på grovfodrets mikro- och makromineraler.

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.